13.8.2011

Golden Circle

Nyt kun em. reissusta on kulunut lähes kolme kuukautta, päätin vihdoinkin reipastua ja kirjoittaa (lyhyen) selostuksen ja pari vinkkiä kyseisestä retkestä :)


Golden Circle (tai suomeksi joskus kökösti "kultainen kolmio"...) on Islannin kansallispuiston Thingvellirin, Geysirin ja vesiputous Gullfossin muodostama about ympyrän muotoinen lenkki Reykjavikin ulkopuolella. Monet retkitoimistot (onko tää ees sana :D) myy valmiita kierroksia, johon kuuluu kuljetukset ja opastukset mutta mun mielestä parempi oli mennä omalla autolla ja omalla porukalla ja katsella ihan rauhassa. Jos siis mahdollisuus auton vuokraamiseen on, niin suosittelen - reitin varrella ja siltä hieman poikkeamallakin on tosi kivoja paikkoja joissa kannattaa kävästä. Mihinkään kohteeseen ei ole sisäänpääsymaksua tms. eli jos omalla autolla lähtee kiertämään niin ei menetä oikeestaan muuta kuin opastuksen!


 Kierros on sen verran kallis toimistojen kautta otettuna, että oon melko varma että auton vuokraaminen tulee halvemmaks jos isolla porukalla on liikenteessä - tai jos auto on jo valmiiks vuokrattuna, niin ei missään tapauksessa kannata maksaa maltaita tosta bussikyydistä :) Islantilaisten teiden kunnosta liikkuu välillä aika villiä huhua, mutta ainakin kesäkuukausina noi kaupunkialueen ulkopuolellekin menevät kaikista käytetyimmät tiet on tosi hyvässä kunnossa. Pikkutiet ja maan keskiosissa kulkevat tiet on taas asia ihan erikseen mutta niille ei koskaan tarvitse edes mennä, ellei sit hae jotain extremematkailua :D Mutta siis, päätiet on hyvässä kondiksessa ja ainoo mikä vähän saattaa yllättää on se todella kova tuuli, pitää oikeesti keskittyä että saa auton pysymään tiellä. Ja vaikka miten kiinnostais niin sisämaahan ei saa lähteä seikkailemaan yksin koska siellä ei oikeesti oo mitään ja se on aikuisten oikeesti vaarallista varsinkin kylminä ja lumisina kuukausina. Nii.

Me oltiin siinä mielessä onnellisessa asemassa, että Styrmir on mahdollisesti yleissivistyinein ihminen jonka tunnen ja saatiin kuulla ihan opastasoiset jutut ja vielä vähän enemmänkin noista kaikista nähtävyyksistä. Lenkinhän voi tietysti kiertää molempiin suuntiin (Gullfoss-Geysir-Thingvellir tai Thingvellir-Geysir-Gullfoss), mutta suositumpi on toi jälkimmäinen eli reitti joka alkaa kansallispuistosta. En osaa tarkkaa kilometrimäärää sanoa mikä tossa tulee, varmaan löytyy jostain netistä, mutta veikkaisin että parisensataa+aika mitä kussakin paikassa vietetään. Meillä meni koko päivä ja pidempäänkin olisin voinut olla, eli mun mielestä ainakin 6-7h pitää tohon varata jos lähtö on Reykjavikista.





Sitten yks asia mitä en voi tarpeeks painottaa: KUNNOLLA VAATTEITA PÄÄLLE!!! Keskikesästä en osaa sanoa, että miten kylmä/lämmin on, mutta ainakin toukokuun puolivälissä meinattiin jäätyä vaikka mullakin oli toppi, huppari, villapaita ja ulkoilutakki päällä. Islannissa on tosi usein ikkunasää, eli kun katsoo ikkunasta ulos niin näyttää ihanalta ja lämpimältä ja sit ulkona tuuleekin ihan perkeleesti ja on tosi kylmä. Ja se sää voi muuttua niin moneen kertaan päivän sisällä, että kannattaa ottaa kunnon varusteet mukaan ettei sit harmita jos rupeekin vaikka satamaan :) Ja lenkkarit jalkaan, Thingvellir on pelkkää kävelyä ja Gullfossin aluekin on tosi hankala jos jalassa on ballerinat tms. Mut jokainen tyylillään.


Mun mielestä kaikista vaikuttavimmat oli Gullfoss ja Geysir, toki Thingvellir oli nätti mutta se oli kuitenkin "vaan" kansallispuisto :D Siellä oli hienot maisemat ja olisin voinut ihailla noita monta metriä syviä ja ihan kirkkaita jokia vaikka kuinka kauan, mutta kyllä esimerkiks purkautuva geysir veti aika hiljaiseksi.





Thingvellirissäkin oli pieni vesiputous (olin ihan haltioissani sen näkemisestä kun en vielä tienyt mikä Gullfossilla odotti :D) ja pakotin äitin ottamaan musta kuvia sen juurella.


Eniten olin Islantiin lähtiessä odottanut tota Gullfossia (suoraan suomennettuna Kultainen vesiputous tms.) ja oli se kyllä ihan megamegamegahieno. Seuraavaks sit Niagaralle, ja Islannissa on kuulemma sellanenki putous jonka taakse voi patikoida! Sinnekin haluun joskus sit :)





Siinä oli se se Golden Circle, kotimatkalla näytettiin vielä mamille Kerið -niminen kraateri (en jaksa muistaa miten se on syntynyt, google tietää) jonka olin jo nähny aikasemmin meiän mökkireissulla.


Lopuksi käytiin vielä jätskillä Hveragerðissä ihmettelemässä Islantilaisia banaanipuita ja muuta hassua :) Tuolla kaupungissa on siis tosi paljon thermal energy ja sitä käytetään kasvihuoneiden lämmittämiseen, eli vaikka Islanti onkin aika paska paikka ilmastonsa puolesta minkään kasvin viljelyyn niin tossa kaupungissa kasvatetaan luonnonenergialla ympäri vuoden kotimaisia kasviksia.

Jee, siinä oli se kertomus sit! Kyselkää ihmeessä vinkkejä ja mitä tahansa muuta mitä tulee mieleen jos ootte lähössä Islantiin, saatan kyllä olla vähän kade mut ei se hei mitään... Kamala ikävä sinne :( Toivottavasti saan vähän rahaa syksyllä kasaa että pääsisin moikkaamaan Margotia ja tietty Äffää ja muitakin. Avustukset otetaan vastaan!

P.S. Puolet tästä tekstistä on kirjotettu pienessä valkkarinosteessa, eli jos on kirjotusvirheitä niin ne on sen vika :D


4 kommenttia:

  1. Siis oikeasti eiei en voi kestää! Oon niin kauan haaveillut siitä että pääsisin Islantiin, vaikka siis käytännössä en koko maasta ees tiiä mitään, mutta musta on jo niin kauan tuntunut että se ois just semmonen paikka missä viihtyisin, ainaskin ilmastonsa ja luontonsa puolesta. Haluisin hirmusesti paljon käymään siellä, mutta no ei ole rahaa ja lennot vissiin tosiaan on aika kalliita. Oon harkinnut nimenomaan au pairiksi lähtemistä, voisin lähteä vuodeksi niinkun vuoden päästä, mutta tuntuu että sieltä on kauheen vaikea löytää perheitä, tosin empä ole vielä alkanut ihan tosissani ettimäänkään. Joten: osaatko sanoa mistä vois löytää/mistä itte löysit? Ja muita kaikkia vinkkejä ja oi ihan mitä vaan! Kuulostaa niin parhaalta se että siellä on noin kylmä ja kaikki tuo ihmeellisyys mitä siellä oikeesti on. Kiva hehkutus ja purkautuminen, anteeksi tästä, mutta kun oi!

    VastaaPoista
  2. Hei Anne! Kaiken häslingin ja kiireen jälkeen viimein löysin ne kolme minuuttia, jotka tän kommentin kirjottamiseen menee.. Heh heh. Vieläkö sulla löytyy se iiiihana Calin quarter? (kuinkahan monta kertaa oon tätä varmistanu? :D)

    VastaaPoista
  3. AAA KUOLEN NÄIHIN SUN KUVIIN.
    mut siis tulin vähä tiedottelee, et jos jatkossa haluaa lukea katri.y:n löpinöitä, niin täältä löytyy:
    http://adiosm.blogspot.com/
    kiitti kun oot seurannut mun blogia!

    VastaaPoista
  4. Pystyn melkein tuntemaan (näiden kuvien välityksellä) rikin "tuoksun" sieraimissani. Oli esim. huippuhomma mennä Islannissa suihkuun kun tuntui siltä kuin joku olisi hinkannu mätääntyneitä kanamunia iholle. Maa ja ihmiset oli kuitenkin jotain aivan uskomatonta. Ihana Islanti!

    VastaaPoista